Pogoda znakomita za oknem , więc czas na lżejsze desery. Lodówkowe słodkości.
Składniki :
Spód
ok. 2 szklanki mleka
kakao / kawa - polecam z rozpuszczalną kawą
łyżeczka cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny
Pianka
2 białka
1 galaretka ( u mnie zielona, agrestowa)
cukier / słodzik ( opcjonalnie , ja nie dałam )
płatki owsiane prażone ( dekoracja )
Przygotowanie:
Do mleka wsypujemy rozpuszczalną kawę , cukier waniliowy oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie zagotowujemy tak przygotowana mieszankę , uważając by ją nie przypalić. Schłodzoną rozlewamy w 4 pucharki. pozostawiamy w lodówce na godzinę. Rozpuszczamy galaretkę w 350 ml wody. Schładzamy ją . Gdy zauważymy , że zaczyna tężeć ubijamy białka z odrobiną soli. Musimy uważać, by galaretka była gęsta inaczej osiądzie się i powstanie kolejna warstwa. U mnie powstała.;) Do ubitych białek stopniowo wlewamy galaretkę , nie przestajemy miksować. I pracujemy tak , aż skończy się galaretka. Puszystą masę przelewamy do pucharków. Schładzamy w lodówce. Dekorujemy uprażonymi płatkami owsianymi lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego Głodownicy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz