Składniki :
1 szklanka mąki tortowej ( jeśli mamy inną , 'egzotyczną ' użyjmy jej)
1 szklanka płatków owsianych górskich
nieco mniej niż pół szklanki cukru( ja dałam 1/3 )
1 jajko (małe)
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego prawdziwego ( lub inny olejek zapachowy, np. migdałowy)
3/4 szklanki wody ( mleko również może pojawić się w przepisie
1/3 ( a nawet mniej , dużo mniej ) oleju rzepakowego
dżem pomarańczowo-dyniowy ( jako uzupełnienie)
Przygotowanie:
Mąkę , przesianą, płatki , cukier, sól , proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy razem drewnianą łyżką. W drugiej misce miksujemy mokre składniki ( jajko, mleko /woda, olej ). Łączymy niechlujnie ze sobą tak przygotowane składniki . Dosładzamy olejkiem lub cukrem waniliowym. Przekładamy ciasto do silikonowych foremek ( 3/4 wysokości) , na wierzch kładziemy małe kleksy dżemu . Pieczemy ok 15 minut . Można odrobinę więcej by były bardziej chrupiące. Smacznego Głodownicy!

Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html