Zauważyłam na półce wielki zapas płatków owsianych . Jako, że w tym tygodniu nie zajadaliśmy się niczym posiadającym właśnie ten składnik , postanowiłam zrobić babeczki . Nigdy jeszcze nie próbowałam piec właśnie takich, ale wyszły znakomite! Nie wiem jak określić ich smak , ale są niezwykle zapychające. Zjadłam jedną i miałam dość.;) Słodkie, wytrzymałe, nieco wilgotne... owsiane! A ja luubię ten smak .
Składniki : 1 szklanka mąki tortowej ( jeśli mamy inną , 'egzotyczną ' użyjmy jej) 1 szklanka płatków owsianych górskich nieco mniej niż pół szklanki cukru( ja dałam 1/3 ) 1 jajko (małe) szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego prawdziwego ( lub inny olejek zapachowy, np. migdałowy) 3/4 szklanki wody ( mleko również może pojawić się w przepisie 1/3 ( a nawet mniej , dużo mniej ) oleju rzepakowego dżem pomarańczowo-dyniowy ( jako uzupełnienie) Przygotowanie: Mąkę , przesianą, płatki , cukier, sól , proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy razem drewnianą łyżką. W drugiej misce miksujemy mokre składniki ( jajko, mleko /woda, olej ). Łączymy niechlujnie ze sobą tak przygotowane składniki . Dosładzamy olejkiem lub cukrem waniliowym. Przekładamy ciasto do silikonowych foremek ( 3/4 wysokości) , na wierzch kładziemy małe kleksy dżemu . Pieczemy ok 15 minut . Można odrobinę więcej by były bardziej chrupiące. Smacznego Głodownicy!
Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html