czwartek, 20 marca 2014

Owsiane babeczki deserem dnia.

Zauważyłam na półce wielki zapas płatków owsianych . Jako, że w tym tygodniu nie zajadaliśmy się niczym posiadającym właśnie ten składnik , postanowiłam zrobić babeczki . Nigdy  jeszcze nie próbowałam piec właśnie takich, ale wyszły znakomite! Nie wiem jak określić ich smak , ale są niezwykle zapychające. Zjadłam jedną i miałam dość.;) Słodkie, wytrzymałe, nieco wilgotne... owsiane! A ja luubię ten smak .





Składniki :
1 szklanka mąki tortowej ( jeśli mamy inną , 'egzotyczną ' użyjmy jej)
1 szklanka płatków owsianych górskich
nieco mniej niż pół szklanki cukru( ja dałam 1/3 )
1 jajko (małe) 
szczypta soli 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego prawdziwego ( lub inny olejek zapachowy, np. migdałowy)
3/4 szklanki wody ( mleko również może pojawić się w przepisie
1/3 ( a nawet mniej , dużo mniej ) oleju rzepakowego 
dżem pomarańczowo-dyniowy ( jako uzupełnienie)



Przygotowanie:
Mąkę , przesianą, płatki , cukier, sól , proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy razem drewnianą łyżką. W drugiej misce miksujemy mokre składniki ( jajko, mleko /woda, olej ). Łączymy niechlujnie ze sobą tak przygotowane składniki . Dosładzamy olejkiem lub cukrem waniliowym. Przekładamy ciasto do silikonowych foremek ( 3/4 wysokości) , na wierzch kładziemy małe kleksy dżemu . Pieczemy ok 15 minut . Można odrobinę więcej by były bardziej chrupiące. 


Smacznego Głodownicy!

1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:
    http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html

    OdpowiedzUsuń