Czekoladowa zupa z kluseczkami
Składniki:
1 litr mleka
łyżeczka masła
łyżeczka mąki pszennej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kopiasta łyżeczka kakao
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
2 łyżki cukru
czekolada- płatki albo kosteczki rozdrobnione
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na kogel- mogel . W szklance mleka rozprowadzamy obie mąki, kakao i cukier waniliowy. Mleko gotujemy z dodatkiem masła. Dolewamy rozmącone jako. ( gdy mleko jest jeszcze zimne). We wrzącym rozprowadzamy przygotowane wcześniej składniki , dokładnie mieszamy ponownie doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze dwie minuty by potrawa straciła smak surowizny.
Żółtka ubijamy z cukrem na kogel- mogel . W szklance mleka rozprowadzamy obie mąki, kakao i cukier waniliowy. Mleko gotujemy z dodatkiem masła. Dolewamy rozmącone jako. ( gdy mleko jest jeszcze zimne). We wrzącym rozprowadzamy przygotowane wcześniej składniki , dokładnie mieszamy ponownie doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze dwie minuty by potrawa straciła smak surowizny.
Zupę zagęściłam bułką wcześniej namoczoną w mleku, zmiksowaną w robocie kuchennym. Jako zwolenniczka otrąb pszennych i wszelakich innych ich rodzajów, również umieściłam je w zupie - parę łyżeczek dla gęstości.
Kluseczki wykonałam z mąki , jajka oraz odrobiny cukru.Dodałam trochę otrąb oczywiście.:) Kluseczki muszą być zbite , więc ciasto musi zawierać więcej mąki niż zazwyczaj. Ja lepiłam małe kuleczki i wrzucałam ja na wrzątek wzbogacony goździkami.
Smacznego Głodownicy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz