Dawny przepis odnaleziony gdzieś w czeluściach komputera... Dobre były.:) Mocno czekoladowe i nie suche. Pieczone odrobinę mniej niż podany zalecany czas. Zniknęły w ciągu dwóch dni. I tak długo cieszyły się swoim żywotem.;)
Moim zdaniem najlepiej smakują posypane zwyczajnym, oklepanym , cukrem pudrem.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 2/3 szklanki mleka 3,2%
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao Wedel
- 2- 4 łyżeczki kakao Puchatek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina sody
- szczypta soli
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy przesianą uprzednio mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól , sodę, kakao i cukier. Następnie użyte już składniki uzupełniamy olejem , mlekiem i jajkiem - mieszamy na gładką masę drewnianą łyżka bądź mikserem.Kolejny krok to pokrojenie czekolady na mniejsze kawałeczki, które dodajemy do ciasta. Mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w foremkach wyłożonych papilotkami na wysokość 4/5 foremki. Muffiny poddajemy obróbce termicznej ok. 25 min. w 200 stopniach.
Smacznego Głodownicy!
Do miski wrzucamy przesianą uprzednio mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól , sodę, kakao i cukier. Następnie użyte już składniki uzupełniamy olejem , mlekiem i jajkiem - mieszamy na gładką masę drewnianą łyżka bądź mikserem.Kolejny krok to pokrojenie czekolady na mniejsze kawałeczki, które dodajemy do ciasta. Mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w foremkach wyłożonych papilotkami na wysokość 4/5 foremki. Muffiny poddajemy obróbce termicznej ok. 25 min. w 200 stopniach.
Smacznego Głodownicy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz