czwartek, 5 grudnia 2013

Mocno kakaowe muffiny w zielonych mundurkach...

 Dawny przepis odnaleziony gdzieś w czeluściach komputera... Dobre były.:) Mocno czekoladowe i nie suche. Pieczone odrobinę mniej niż  podany zalecany czas. Zniknęły w ciągu dwóch dni. I tak długo cieszyły się swoim żywotem.;)
Moim zdaniem najlepiej smakują posypane zwyczajnym, oklepanym , cukrem pudrem.  
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2/3 szklanki mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao Wedel
  • 2- 4 łyżeczki kakao Puchatek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina sody
  • szczypta soli
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady




Przygotowanie:
Do miski wrzucamy przesianą uprzednio mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól , sodę, kakao i cukier. Następnie użyte już składniki uzupełniamy olejem , mlekiem i jajkiem - mieszamy na gładką masę drewnianą łyżka bądź mikserem.Kolejny krok to pokrojenie czekolady na mniejsze kawałeczki, które dodajemy do ciasta. Mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w foremkach wyłożonych papilotkami na wysokość 4/5 foremki. Muffiny poddajemy obróbce termicznej ok. 25 min. w 200 stopniach.



 Smacznego Głodownicy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz