wtorek, 10 grudnia 2013

Zupka ryżowa specjalnością dnia...

Po raz kolejny sięgam do kucharskiego wora po zupę na słodko. Wyszła praktycznie przypadkiem, składniki dobrałam i połączyłam losowo. Jednak smakuję niczego sobie.:) Słodka, sycąca - nadaję się nawet na obiad. Nie ma szablonu, za każdym razem wychodzi nieco inaczej. Czyżby nie o to chodziło w kuchni? By dania zachowały swoją unikatowość? Moja zupka zachowuję. ;) I szalenie posmakowała Rewolwerowcowi.:) I ta prostota...O poranku najważniejsza kiedy człowiek nie odróżnia kubka od łyżki.;D



Ryżowa Zupka 

Składniki:
budyń śmietankowy
mleko ( według przepisu na opakowaniu razy dwa ;)
cukier- ok. 5 łyżek
posiekane orzechy
bakalie ( opcjonalnie) 
ok. 2 torebki ryżu ( po jednej na porcje)

Przygotowanie:

Budyń przygotowujemy według przepisu, z tą jednak poprawką , że dodajemy dwa razy więcej mleka - czyli ok litr , lub nieco ponad. Słodzimy, uzupełniamy bakaliami. Na koniec dorzucamy wcześniej ugotowany ryż i poddajemy temperaturze całość jeszcze ok. 15 minut, by ryż przeszedł smakiem budyniu. I gotowe. Proste? A jakże. Smaczne? Oczywiście.:)



Smacznego Głodownicy!

2 komentarze:

  1. Mmm...zupa ryżowa smacznie wygląda :) Wypróbuje z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam.:) Szczególnie łasuchom.;) Sama zjadłam chyba z trzy miseczki...

      Usuń