Przyznam , ze bardzo lubię kuchnie , gdzie często składnikiem jest fasola i ostra papryczka. Do tego chlebek pieczony na patelni ...i Meksyk w gębie:) A potem hektolitry wody do popicia... U Nas herbata.:)
Składniki chilli:
- puszka czarnej fasoli
- 200 g mięsa z kurczaka ( u mnie udka wcześniej ugotowane w rosole)
- czosnek
- puszka pomidorów
- marchewka ( gotowana wcześniej)
- cebula
- 1,5 łyżeczki przecieru z ostrej papryczki
- 50 g papryki marynowanej
- 1\3 łyżeczki startego imbiru
- 1\5 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka przyprawy Meksykańskiej Kucharek
- łyżka suszonego kopru oraz pora
- sól
- pieprz
Sos z fasoli podgrzewamy wraz z pomidorami i szklanką wywaru z mięsa. W międzyczasie na patelni smażymy mięso kurczaka oraz cebulę również pokrojoną w kosteczkę. Do gotującego się wywaru dodajemy wszystkie wyżej wymienione przyprawy- imbir, cynamon, sól , pieprz, ostrą papryczkę, por, koper i przyprawę Meksykańską. Ja wrzuciłam do garnka jeszcze 2 listki laurowe i parę ziaren ziela angielskiego, tak do smaku:) Usmażone mięso przerzucamy do garnka, dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, paprykę marynowaną oraz zgnieciony czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie umieszczamy ostatnie już składniki - fasolę, przecier pomidorowy i przecier z ostrej papryczki. Mieszamy dokładnie i dalej gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystko zgęstnieje a pomidory znikną zupełnie w potrawce:) Czyli mniej więcej pół godziny. Jeśli uznamy , że chilli jest za mało wyraziste możemy dodać więcej przecieru z ostrej papryczki, bądź więcej wywaru z mięsa jeśli potrawa okaże się za ostra .;)
Zapomniałabym o przepisie na chlebek z patelni. Oryginalnie mówi się na niego " Flatbread " , lecz ja mówię na niego po prostu... chlebek. Szybki, prosty, smaczny, nadający się nawet na domowe nachosy. Jedyne co mi przeszkadza w tym przepisie to wałkowanie placuszków - z tego ciasta jest tak ciężko zrobić idealne koła, że bez zbędnych ceregieli kroje je w trójkąty już po usmażeniu nieforemnych ni to kwadratów, ni kół. Tak przynajmniej ładniej prezentują się na talerzu i w ręku. :)
Chlebek z patelni
Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Pamiętamy, że uprzednio przesiewamy składniki na sitku. Dodajemy przyprawę, u mnie Meksykańska Kucharka:), oraz jogurt. Wszystko zagniatamy dokładnie, zlepiamy kulę i chłodzimy przez chwilę w lodówce. Ja do swojego chlebka dodałam jeszcze łyżeczkę suszonego kopru. Uwielbiam go :) Potem wałkujemy z podzielonego na 4 części ciasta małe placuszki i smażymy je na suchej i dobrze rozgrzanej patelni ok. minutę na każdą stronę. Chlebki mogą nieco zgorzknieć więc dla świętego spokoju smarujemy je masłem, może być smakowe.
Smacznego Głodownicy!
Podoba mi się to Chilli :)) Pozdrawiam ciepło !
OdpowiedzUsuńOgniste wyszło :) trochę niezamierzone to było;) Pzdr.:)
OdpowiedzUsuń