Składniki :
6 łyżek płatków owsianych górskich
2- 3 czubate łyżki mąki
2 łyżki cukru ( można zastąpić innym słodzikiem , miodem itp.)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( soda odpada , bo placuszki robią się wtedy cierpkie)
jogurt ( dajemy tyle , by masa nie była za rzadka, u mnie naturalny )
aromat ( dowolny, u mnie rumowy;)
łyżka dżemu ( zamiast cukru , by placuszki były smaczniejsze)
cukier puder ( do dekoracji)
szyszka( do zagryzienia;D)
Przygotowanie:
Tak jak i w innych tego typu przepisach płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy , aż wchłoną całą wodę. Po tym czasie do miseczki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na chwilę nasze ciasto na placuszki , po czym smażymy je na patelni bez tłuszczu.
Gotowe owsiaczki polewamy , posypujemy bądź smarujemy czym tam chcemy i zajadamy.
Smacznego Głodownicy!
Szyszka to tylko dekoracja.;)
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra."
Epikur
Oj tak, zgadzam się!
Idealne śniadanie jak dla mnie :) ciepłe, pożywne - mniam
OdpowiedzUsuń